40% meer burgerwachten dan 10 jaar geleden.

Vlaanderen telt zo'n 40% meer burgerwachten dan tien jaar geleden, dat zijn cijfers die VPVB heeft opgevraagd. Dat er zoveel extra burgerwachten zijn bijgekomen is niet vreemd omdat de criminaliteitscijfers stijgen in ons land. Mensen zijn alerter geworden en zijn steeds meer op hun hoeden. 


Inbreken is niet meer van de poes tegenwoordig maar dieven gaan spijtig genoeg mee met de technologie en modernisering van beveiliging. De aantal geslaagde inbraken zijn gedaald maar het aantal pogingen is gestegen. Inbreken schrikken niet af van een deur met beveiligingscode, dieven met een beetje kennis van IT althans hebben vaak hun digitale koevoet altijd bij. In de Kempen zijn er veel burgerwachten bijgekomen om inbrekers te betrappen, de Kempen is zeer gevoelig aan inbraakgolven. Sommige steden of gemeenten hebben verschillende burgerwachten in bijna al hun parochies, dorpen of deelgemeenten. 

In Brussel, Antwerpen en Brugge zijn er zelfs burgerwachten die vrouwen willen beschermen tegen verkrachting. Ook in Gent zou er een komst zijn van zo'n burgerwacht nadat er op de Gentse Feesten weeral vrouwen zijn aangerand. Ook voor kinderen te beschermen tegen pedofielen in wijken waar de slaagkansen voor pedofielen groter kunnen zijn hebben inwoners een speciale burgerwacht dat een oogje in het zeil houdt bij speelpleinen. 

Het zijn vooral  terrorisme, steekmoorden en verkrachtingen die fors zijn gestegen in ons land dat burgerwachten heeft doen groeien. Mensen vertrouwen niet altijd in de stiptheid van politie en willen daarom tijd winnen door zelf wat controle te produceren in de wijken.