65 plussers krijgen psycholoog niet terugbetaald.

Vanaf eind dit jaar kunnen sessies bij de psycholoog worden terugbetaald maar dat zal niet voor iedereen zijn. Mensen die minstens 65 jaar oud zijn komen niet in aanmerking.


Volgens Nils Vandenweghe van de ouderenraad gelden de terugbetalingen maar tot de leeftijd van 64 jaar. Mensen die ouder zijn worden voor blok gezet en moeten hun sessies volledig zelf betalen zonder in aanmerking te komen voor een terugbetaling. 

Vanaf dit jaar zal het Riziv een aantel sessies terugbetalen aan patiënten onder de 65 jaar oud. Dat wil zeggen dat er tweemaal vier sessies maximum terugbetaald worden waardoor de patiënt nog maar 11 euro moet betalen. Maar niet alle behandelingen komen in aanmerking! Alleen depressie, angst en alcoholverslavingen komen in aanmerking. Het kabinet van Maggie De Block (Open VLD) bevestigt zelf dat de terugbetaling niet voor iedereen is. 

De Block krijgt daarom ook veel kritiek van de bevolking en van de oppositie. Zowel uit linkse als rechtse oppositie stelt men grote vragen bij dit project van deze regering. Volgens de woordvoerder van Open VLD - De Block moest het budget bescheiden verdeeld worden en kon het niet dienen voor alle behandelingen en leeftijden. Volgens haar kunnen we door een doelgroep beperking meer bereiken en hebben we al iets om op vooruit te kijken. 

Discriminatie van ouderen is het! volgens Vandenweghe die niet te spreken is over wat hierin is beslist door de regering. Jongeren en volwassenen zijn verdeeld en al wie ouder is dan 65 jaar wordt uitgesloten in het terugbetalingssysteem. Psychologen kaatsen het project van De Block af omdat het te eenzijdig is.