20% van de scholen verzwijgen pedofilie van leerkracht.

Uit een juridische studie blijkt dat er in Vlaanderen zo'n 20% van de scholen pedofiele gebeurtenissen van hun leerkrachten verzwijgen tegen de ouders of zelfs er niet mee naar de politie gaan. Pedofilie op scholen is wereldwijd in aantal feiten gestegen. 


In de afgelopen 10 jaar heeft 20% van onze Vlaamse scholen ernstig misbruikt niet gemeld aan politie of de dader ontslagen. Uit onderzoek blijkt dat directies dit vaak doen om de reputatie van de school niet te schaden. Vaak worden de feiten als 'leugen' bestempelt door de directie of beloven ze stappen te ondernemen maar gebeurt er helemaal niets. Onlangs is er nog een leerkracht veroordeeld voor het meermaals anaal penetreren van een 7 jarig jongetje. Het jongetje mag wegens medische redenen niet turnen en verbleef dan steeds bij de leerkracht in de klas waar de feiten gepleegd werden. De feiten kwamen bovenwater toen de vader van het jongetje sperma sporen aantrof op de billen van het jongetje tijdens het wassen. De dader zou tien jaar geleden gelijkaardige feiten gepleegd hebben bij een 10 jarig jongetje maar de directie stak toen de zaak in de koelkast en nam de politie er niet bij. 

Het gebeurt vaak dat pedofilie leerkrachten of schoolmedewerkers vaak in het verleden al feiten hebben gepleegd die niet serieus werden genomen door de school. Het CLB trekt hiervoor al langer aan de alarmbel, scholen moeten steeds in het belang van het kind handelen in plaats van reputatie. In Nederland liggen de cijfers zelfs hoger, daar zien ze dit bij minstens 30% van de Nederlandse scholen. Pedofilie moet volgens deskundigen strenger aangepakt worden en faalt het huidig beleid. Kinderen zouden bij meer mensen terecht moeten komen via de school. Elke vorm van misbruik zou meteen aan politie gemeld moeten worden. Als scholen dat niet doen, moeten ouders of vertrouwenspersoon dat doen zeggen deskundigen. In sommige landen worden leerkrachten door de juridische diensten per direct geschorst in zo'n zaken, in Vlaanderen bepalen de scholen nog steeds zelf of een leerkracht schorsen of niet tijdens zo'n aanklacht. 

In de politiek is de partij Vlaams Belang voorstander van een verplichte chemische castratie wanneer bewezen is dat een verdachte een kind seksueel misbruikt heeft. Momenteel kunnen daders die op vrijwillige basis laten doen maar mag de rechter dit niet verplichten. De linkse oppositie is dan weer meer voorstander van psychologische begeleiding en wil pedofielen in instellingen zien in plaats van in gevangenissen.