Aanpak justitie tegenover daders steekpartijen te laks?

De publieke opinie heeft veel kritiek op justitie omwille van haar aanpak van de daders bij steekpartijen. Dit scenario zien we in Nederland maar vooral in België. 'Er wordt te snel van de dader een patiënt gemaakt' vinden velen.


Steekpartij in Nederland en paar dagen geleden nog rond het Kiel in Antwerpen. Het aantal moorden of moordpogingen met messen nemen meer toe in ons land. 7/10 steekpartijen sinds de toename van aanslagen hebben een terroristisch motief. Bij de overige 3% zijn familiekwesties vaak het motief. Zo'n daders worden nog al snel doorverwezen naar instellingen in plaats van als crimineel in de gevangenis. De publieke opinie duld dit niet en eist strengere aanpak van justitie tegenover zo'n daders


Jan Jambon: Minister van binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) pleitte in 2016 voor een strenger strafsysteem en een aanpassing van het proceduresysteem voor politie. Enkele maanden nadien riep de Open VLD dat dit een vorm van 'politiestaat' kan zijn en sindsdien heeft de N-VA daar niets meer over naar voor gebracht. 


Vlaams Belang wil al veel langer een strenger strafsysteem en eist meer strengheid tegenover verdachten bij justitie. Barbara Pas diende enkele maanden nog een rapport naar voor war uit blijkt dat daders van steekpartijen te laks worden aangepakt waarvan enkele met strafvermindering. De partij is ook niet te spreken over het feit dat justitie zulke daders steeds in een patiënten rol wil parkeren.