Antwerpse politicoloog: Antwerpen gaat de komende jaren een puddingbestuur hebben.

Antwerpse politicologen zien het nieuw Antwerps bestuur niet snel schitteren. Om het in de woorden van een van hen te zeggen: Antwerpen gaat de komende jaren een puddingbestuur hebben. Een bestuur waar de hoofdrol speler het zichzelf en zijn partijgenoten ferm moeilijk maakt en zo een slordig traag beleid in gang zal zetten.


Burgemeester Bart De Wever die in geen enkel geval met Vlaams Belang wil samenwerken en nog steeds op de knieƫn gaat voor GROEN met de hoop om samen te spannen. Net die partij die niets van N-VA wil weten en sedert deze week al duidelijk heeft gemaakt dat ze de voorstellen van N-VA niet zullen goedkeuren. GROEN ziet een totaal andere toekomst voor de stad met als prioriteit: luchtkwaliteit en inzetten op fietswegen, alternatieven van de auto.... De Wever beweert weer dan dat zijn partij hier al fors mee bezig is en al stappen heeft ondernomen o.a. met de lage emissie-zone. Hoe dan ook staat GROEN niet te springen om met De Wever als gegoten samen te werken.

Ondertussen blijft Vlaams Belang duidelijk maken dat De Wever hun kant moet kiezen en eens en voor altijd volledig te gaan voor de rechtse samenwerking. Volgens De Wever zou een samenwerking gaan moest Dewinter officieel opstappen bij het Vlaams Belang. Vorige week nog bleek dat De Wever niet alleen Dewinter maar nog andere koppen van de partij wil zien vertrekken alvorens hij met Vlaams Belang wil samenwerken. Door de koppigheid van De Wever die met GROEN wil samenwerken en Van Besien die daar in geen geval gehoor aan wil ziet het bestuur van de stad er niet stabiel uit. De politicologen zien de komende jaren veel mis gaan en vrezen dat mobiliteit een nog grotere ramp gaat worden omdat er nu veel botsingen zijn binnen het bestuur. Ook in aanpak criminaliteit zien ze weinig hoop, De Wever met een mislukte War On Drugs terwijl GROEN de criminelen bepampert. 

Maar hoe zit het met migratie? Het nieuwe bestuur ript er weinig over. Voor Filip Dewinter is het klaar en duidelijk: Alleen een immigratiestop is de sleutel om hier eindelijk iets aan te doen in Antwerpen. De Wever schuift dat voorstel steeds weg of negeert dit en probeert met woordjes en beloftes de bevolking gerust te stellen maar in de praktijk zien we het alleen maar erger worden. De Wever wil blijven inzetten om die economische groei dat volgens hem een succes was de afgelopen jaren. GROEN wil perse inzetten om gezondere lucht en wil meer groen, fiets en openbaar vervoer in Antwerpen. De Wever beweert hieraan al veel gedaan te hebben, Van Besien beweert van niet en zo gaat dit met verschillende projecten die bij dit nieuwe bestuur te horen werd gelegd. 

Lees meer nieuws via VPVB+