Bedrijven nemen onwettige maatregelen met coronavirus

Nu het coronavirus ons land heeft bereikt nemen veel bedrijven en scholen maatregelen om besmettingen iets of wat tegen te gaan. Alleen zijn de maatregelen van sommige bedrijven onwettig en heel egoïstisch. De scholen in Vlaanderen nemen vooral preventiemaatregelen en geven gewoon medische tips maar houden de scholen wel open. In Frankrijk zijn de meeste scholen gesloten.  

Sommige bedrijven zoals de bank BNP Paribas Fortis sluiten hun kantoren uit voorzorg en weigeren personeelsleden te gaan werken. Ze verplichten hen om al hun verlof hiervoor te gebruiken maar dat kan zomaar niet. Mensen die door het werk verplicht thuis worden gehouden hebben recht om die periode te doppen of hebben recht op ziekteverlof. Bedrijven die wegens dit coronovirus hun personeel verplicht thuishouden pakken de situatie niet reglementair aan. 

Scholen in Vlaanderen sluiten de deuren niet maar adviseren kinderen die in risicogebieden op vakantie zijn gegaan thuis te houden. Scholen voeren nu een soort van preventiecampagne waarop te zien is hoe je zelf voorzorgen kan nemen. Handen wassen en niet aan mond en ogen komen zijn een van de belangrijkste voorzorgen, vooral voor kinderen. Scholen en bedrijven kregen allemaal een preventiepapier. 

Klik op de link hieronder om het preventiepapier te bekijken

Ondertussen zijn er acht officiële besmettingen in ons land waarvan één patiënt is genezen. Volgens viroloog M. Van Ranst verspreid corona sneller dan de klassieke griep en zijn er veel overeenkomsten maar benadrukt ook dat er veel verschillen zijn. Zo is er voor griep een vaccin maar voor corona is er in de praktijk nog geen antistof. Mensen die gewoon koorts met hoofd of buikpijn hebben kampen normaal gezien met de griep. Wanneer er veel hoesten of longproblemen optreden is het verstandig niet te aarzelen om je huisarts te raadplegen. Er zijn in ons land sinds begin februari meer griepzieken omdat ook de buikgriep weer over het land trekt. De beste preventie is steeds je handen te wassen en te ontsmetten aldus Van Ranst

Het aantal besmettingen is volgens Van Ranst nog te pril om er exacte cijfers op te plakken wat betreft hoe snel corona dodelijk kan zijn. In ons land is nog niemand gestorven aan het virus. Zoals bij de griep zijn kinderen, ouderen of mensen die al verzwakt waren het meest gevoelig voor de gevolgen van het virus. Volgens buitenlandse virologen heeft je weerstand de belangrijkste rol te spelen bij het virus. Net zoals bij griep heb je met een goede weerstand minder risico's maar is preventie voor iedereen wel aangeraden. De zorgsector vraagt personeel telkens handen te ontsmetten na elk contact bij patiënt of bewoner en vooral bij wisseling van het aanraken van niet-ontsmet materiaal. 

In Frankrijk nemen ze drastische maatregelen. Het aantal bedrijven en scholen die sluiten liggen daar hoger dan in ons land. In Nederland zijn bepaalde scholen ook gesloten maar is de meerderheid van de bedrijven nog steeds aan het werk. Ons land is voorlopig niet van plan scholen te sluiten.