België doet niets tegen slavenarbeid in kledingindustrie.

België doet niets tegen de werkwijze van winkelketen Primark waar volgens grootschalige onderzoeken slavenarbeid aan de gang is bij de productie in het buitenland. Ons land en veel andere landen blijken geen acties te ondernemen terwijl Amerikaanse en Duitse onderzoeken aantonen dat er wel degelijk slavenarbeid aan de gang is.


Als een kudde beesten stonden ze weer aan te schuiven, ditmaal aan de nieuwe Primark op de Meir in Antwerpen. Populair bij jongeren omdat het goedkope kledij is. Maar is de goedkope kledij wel op een eerlijke arbeidsnormen manier gemaakt? Is de kwaliteit wel goed voor ons lichaam?


T-shirts aan anderhalve euro, broeken aan 9 euro de kudde mensen lopen eroaf. Maar wist je dat er voor die tienduizenden t-shirts per dag per winkel een oneerlijke arbeid aan de gang is in het land waar ze de kleren maken? Amerikaanse en Duitse onderzoeken tonen dat aan, Primark ontkent dat. Maar slavenarbeid of niet, het zou volgens onderzoeken ook ongezonde textiel zijn voor de huid. 


Veel klanten klagen over irriterende huid bij het dragen van t-shirt uit de Primark, niet omwille van het etiket maar wel van shirt zelf. Broeken zouden een vieze geur afgeven bij blootstelling aan zonlicht en sommige mannen zouden last hebben gekregen aan hun balzak vanwege onderbroeken uit de Primark. Moest dit nu bij 1 bepaalde collectie zijn tot daar aan toe, onderzoeken tonen dit probleem aan bij veel collecties van de winkel. 


Primark slecht voor Vlaamse economie: Primark is een massaproductie van de multinationals die snel voor kleine prijzen kleren wil verkopen. Ze misbruiken de situatie van de mensen die het niet breed hebben en misleiden ze met producten die zonder zorg gemaakt zijn. Ons land doet tegen dit soort toestanden niets maar als een lokale Vlaamse winkel iets durft te verkopen aan een lage prijs dan krijgt die sanctie wegens: Oneerlijke concurrentie. Regering Michel stelt Primark wel in vraag maar doet niets. We zien geen handelingen of vorderingen in het parlement hierover. Ons land zou een voorbeeld moeten zijn van eerlijke arbeid zoals de 'politiek correcte' mensen zeggen maar dat is verre van met dit soort toestanden. 


Terwijl de instanties en economen waarschuwen voor dit soort toestanden maar onze regering gaat er maar lichtjes over. De liberale regering juicht dit soort wereldsupermarkten goed blijkt uit sommige onderzoeken. Het is volgens onderzoekers ook niet eerlijk dat dit soort winkels mogen concurreren met onze Belgische winkels die wel volgens de wet en mensenrechten werken. Eerlijke winkels boeken dus vaak verlies omdat wantoestanden zoals die van Primark de klanten kunnen wegsnoepen. Dat is slecht voor de eigen economie en enkel de multinationals worden hier rijk van.