Coalitie overdrijft in Voorzittersdebat.

Wouter Beke, Bart De Wever en Gwendolyn Rutten vertegenwoordigden het beleid van de regering zondag in De Zevende Dag tijdens het Groot Voorzittersdebat. Daar stonden ze tegenover de oppositie: Tom Van Grieken, John Crombez en Meyrem Almaci. 


In dit voorzittersdebat was uitspreken heel moeilijk omdat het al snel donderden tussen de coalitie en de oppositie. De coalitieleden vonden dat ze goed werk hebben geleverd de afgelopen jaren vonden dat ze vooral voor meer jobs hebben gezorgd. De oppositie is niet van mening dat deze regering meer jobs heeft ontwikkeld. 

 

N-VA voorzitter Bart De Wever vond het storend wanneer de oppositie kritiek gaf op Regering Michel maar gaf zelf kritiek op de Premier in zaken de aankoopplannen van militaire gevechtsvliegtuigen. De Wever profiteerde er zoals gewoonlijk van om van twee glazen te drinken door de regering te verdedigen in de punten die goed uitkomen voor de N-VA en om nadien Tom Van Grieken gelijk te geven wanneer dat zijn 'rechts-beeld' imago kan opfleuren. Tom Van Grieken wees de coalitie erop dat hij het plan Tusk geen goed plan vindt en liever het Australisch model wil zien komen voor de vluchtelingenproblematiek aan de Europese buitengrenzen. De linkse oppositieleden Almaci en Crombez riepen op om een humanitaire oplossing op tafel te gooien in plaats van modelpakketten. 

Over de sociale zekerheid, jobs, loon en pensioen werd er ook stevig gedebatteerd. John Crombez ging meteen in de aanval wanneer de coalitieleden beweerden dat het dankzij deze regering is dat er meer jobs zijn en pensioen. De oppositie is het niet eens met die vaststelling en confronteerde de coalitieleden. John Crombez klaagde de problematiek van de gehandicapten aan die in de zorg praktische en financiĆ«le rechten tekort komen wegens het fors besparen van deze regering in de zorgsector en op de sociale zekerheid. Tom Van Grieken koppelde er ook de migratieproblematiek aan omdat er veel sociale centen vloeien naar migranten. Volgens Bart De Wever is de besparing op sociale zekerheid nuttig terwijl Gwendolyn Rutten het gesprek probeerde te versieren met haar cijfers. Volgens Wouter Beke zijn er zo'n 10.000 extra jobs bijgekomen en zijn er tal van belastingen verlaagd. De oppositie vindt de "verhoogde lonen" een zielige mop omdat mensen maximum 10 euro extra krijgen per maand terwijl facturen voor water en elektriciteit alleen maar gestegen zijn. De coalitie is hier op hun invoering van langer werken en ziet er alleen maar positiviteit in terwijl de oppositie dit totaal niet vindt. 

Bart De Wever kreeg het hoog in zijn bol wanneer het ging over de gevechtsvliegtuigen. Daar liet hij openlijk merken dat hij graag zelf de beslissingen neemt in plaats van naar de premier te luisteren en wijst ook het voorstel van de premier af. Hij verweet Tom Van Grieken dat Vlaams Belang teveel kritiek geeft op Theo Francken en ging nadien in zwaar duel met Crombez en Almaci. 

Het was een rommelig debat met veel gekibbel door elkaar waardoor de debatvoorzitter sneller van onderwerp probeerde te veranderen. Tom Van Grieken kreeg opvallend weinig spreekmomenten van de voorzitster en mocht minder lang spreken dan de rest. Bart De Wever kreeg de meeste spreekmomenten en mocht duidelijk iedereen onderbreken. De coalitie vindt deze regering voor herhalingvatbaar en daar moest Almaci scherp om lachen. Er werd veel gepronk over deze regering maar er waren weinig feiten of elementen om dat alles te bewijzen. Dat speel! in voordeel van de oppositie. PVDA voorzitter Peter Mertens was niet gekomen naar dit debat.