CORONAVIRUS: Belgische politiek te laks, gerecht te plat.

13-04-2020

De Belgische regering grijpt veel te laat in, de bevolking luistert niet en justitie is te plat. In ons land is een mogelijke volledige echte lockdown nog maar een overweging. Politieagenten zijn slachtoffer van brutale overtreders die door justitie amper gestraft worden. Terwijl politie, het leger, dokters, verpleegkundigen en zorgkundigen alles op alles zetten om dit virus in te dammen doen de regering en justitie niets. 

Rellen in Brussel: In Brussel zijn er enkel dagen geleden rellen ontstaan in een allochtone kring nadat een jongeman overleed na een politieachtervolging. De man probeerde te ontsnappen aan een politiecontrole. Nadat de jongeman al rijdend om het leven kwam zijn buurtbewoners massaal op straat gekomen om geweld te gebruiken tegen de politie. De bende vernielde combi's, vielen agenten fysiek aan, spuwde naar agenten en veroorzaakte schade aan omstaande materialen. De onderzoeksrechter heeft beslist dat de helft al terug vrij mogen. Een lakse handeling maar evenals ook prille en lakse maatregelen van de regering aanziende de corona crisis. 

Pascal Smet (Sp.a) heeft opgeroepen om de handeling van de politie in vraag te stellen waardoor er meteen tegenreactie kwam van de politie en politievakbond die hier terecht niet mee konden lachen.

Volledige lockdown: Na weken semi-lockdown komt viroloog Marc Van Ranst met de aankondiging dat als de mensen de maatregelen zo massaal blijven negeren er een volledige lockdown zal komen waarin je dus hooguit buiten mag komen om eten te kopen en te gaan werken. In dat geval is het ook gedaan met wandelingetjes maken of fietstochten maken. Maar waarom is er vanaf de eerste nationale maatregelgeving geen volledige lockdown ingevoerd? Dat vragen veel mensen zich af. Sommige politici van minderheidsregering Wilmés beweren dat dit omwille van economische redenen was, andere politici beweren dat het tot nu toe geen noodgedwongen overweging was. 

Reizen, festivals, openbare activiteiten moeten allemaal geannuleerd worden tot minstens in juni tot waarschijnlijk september als het virus zich blijft doorzetten. De cijfers van vandaag 13/04/2020 zijn weer heel slecht. In Europa sterven er sinds vorig week ook meer kinderen aan het virus. 

STEUN ONZE AGENTEN: Het Vlaams Belang heeft de afgelopen weken massaal steun betuigt aan verpleegkundigen en zorgkundigen en hebben zelfs mondmaskers uitgedeeld aan verschillende instanties. De partij steunt ook al weken de politie en roept dit sinds de rellen in Anderlecht nog harder op onze agenten massaal te steunen.

Lakse justitie: Dat de Belgische justitie zwak en laks is wisten we al langer dan vandaag. Tijdens deze coronacrisis zien we dit weer duidelijk uitblinken. Milde GAS-boetes en waarschuwingen worden toegekend aan de corona overtreders terwijl de regering beloofde om ook celstraffen in te zetten tegen overtreders. De meeste landen zijn strenger, in Rusland kan je zelfs vijf jaar celstraf krijgen als je grappen maakt over het coronavirus, spuwt of de lockdownregels overtreed. Ook in Amerika kan je voor deze zaken in de gevangenis vliegen terwijl er in ons land relschoppers die het samenscholingsverbod negeren, spuwen, vandalisme plegen en agenten aanvallen een waarschuwing krijgen van de onderzoeksrechter. 

Stilte in de regering: De federale "regering" is de laatste dagen heel stil, er worden weinig extra maatregelen genomen ondanks de massale overtreders die gesnoept worden in ons land. De experten spreken, geven de cijfers maar daden vanuit de regering zien we nauwelijks. Een regering zou in deze omstandigheden harder moeten optreden wanneer blijkt dat de straffen op de corona overtredingen te laks zijn of niet helpen. 

Kortrijk: Ook in Kortrijk hebben allochtonen de politie uitgelachen en hierbij ook de sociale afstand overtreden. Ze werden ook agressief en volgens sommige bronnen werd er ook gespuwd.  

Vlaamse regering: Jan Jambon en de Vlaamse regering reageren kwaad op de relschoppers, wat vanuit de federale hoek niet kan gezegd worden. De Vlaamse regering wil bepaalde straffen strenger zien gemaakt worden maar voorlopig zien we weinig strenger worden in de maatregelen. 

DESSEL: In Dessel is een boer uitgescholden door fietsers toen hij zijn werk aan het doen was, dat heeft RTV Kempen kunnen vaststellen. Lees en bekijk hierover meer via RTV VANDAAG