De gevolgen van LEZ in onze samenleving.

De lage emissie-zones in ons land hebben nadelige en kostelijke gevolgen. Niet alleen omdat de alternatieven niet optimaal zijn maar ook omdat de hardwerkende Vlamingen die het niet breed hebben er de meeste schade aan lijden.

De EURO normen in de LEZ zones worden jaarlijks strenger en de boetes worden duurder. De alternatieve wagen die de overheid wil aanbieden kost meer dan een benzine of dieselwagen via tweedehands of minstens evenveel als een splinternieuwe Mercedes. Alleen de allerduurste stroomwagens zoals Tesla kunnen overal probleemloos opladen terwijl de enige betaalbare stoomwagens maar aan een bepaalde soort laadpaal kunnen laden. De betaalbare stroomwagens kunnen niet ver rijden, staat met moeite gelijk aan een halfvolle benzinewagen of zelfs nog minder. Ja die Tesla die kan ver gaan maar alleen de superrijken in dit land kunnen deze wagen permitteren.

Ook bussen en treinen zijn geen alternatief. Gebrek aan stiptheid, gebrek aan voldoende verbindingen en gebrek aan communicatie. Abonnementen zijn peperduur en zelfs de bejaarden moeten steeds dieper in hun zakken gaan om een treinabonnement of busabonnement te willen. 

Volgens de LEZ voorstanders moet je dan maar de fiets nemen. Geen opties dus voor minder validen, heel oude mensen of zwaar zieke mensen. Aangepaste fietsen kosten enorm veel geld en de steden waar een LEZ is hebben een enorm slechte en onveilige doorstroom voor fietsers. 

Een lage emissiezone zal altijd nutteloos zijn zolang we ons blauw betalen aan abonnementen voor het openbaar vervoer of alternatieve wagens. Zolang dat alternatief niet kwalitatief genoeg is en amper werkt.