Debat "Praktijktest" Vlaams Parlement was een kapot gevallen fles azijn.

In het Vlaams Parlement werd er vandaag heftig gesproken over de 'praktijktesten' die de linkse politiek wil invoeren. De linkse oppositie blijft aandringen dat mensen op de huurmarkt en werksector letterlijk worden afgewezen wegens hun huidskleur of naam. De rechtse oppositie kaart aan dat kleur en naam niet de reden zijn maar wel andere situaties. Filip Dewinter van het Vlaams Belang heeft dat zeer duidelijk gemaakt. 


Jos D'Haese van de PVDA haalde zwaar uit naar de N-VA vandaag en was voor het minste op zijn tenen getrapt. De centrumpartijen vinden vooral dat dit debat een doorsteek naar verbetering moet worden op de basis die al reeds geboekt is. Bart Somers van de Open VLD vindt dat we meer moeten sensibiliseren en praten in plaats van steeds te straffen. Volgens PVDA en GROEN is dit allemaal niet voldoende en moeten er wel degelijk praktijktesten komen. 

N-VA zegt neen tegen praktijktest maar heeft lokaal ze wel ingevoerd in Antwerpen: Filip Dewinter toonde tijdens zijn beurt aan dat de N-VA in woorden tegen de praktijktesten is maar onder voorzitter en tevens ook burgemeester Bart De Wever dit in Antwerpen reeds via het stadsbestuur mee heeft ingevoerd. Volgens Dewinter liggen de problemen niet bij de kleur of naam van burgers op de huurmarkt maar wel aan veel andere redenen. Zo gaf hij aan dat men minder naar de professoren en experten moeten luisteren en de regering beter eens gaat luisteren naar de werkgevers, verhuurders, immokantoren enzovoort. Volgens Dewinter wordt dat veel te weinig gedaan. 

Jos D'Haese verweet Dewinter dat hij de inhoud van praktijktesten niet kent waarop Dewinter zijn brochure liet zien die hij reeds heeft voorgesteld 'Baas in eigen huis'. Hiermee maakte hij D'Haese  duidelijk dat hij wel weet wat praktijktesten betekenen en heeft hem aangeraden de brochure eens te lezen. 


Zowel links, rechts als de centrumpartijen willen dat dit debat eindelijk kan stoppen na meer dan twintig jaar erover te debatteren en ruziën. Links verwijt Vlaanderen dat ze nog steeds te veel racistisch omgaan met de diverse samenleving binnen huurmarkt of andere gelijke kansen in onze samenleving. De middenmoot wil vooral voortbouwen op datgene dat de laatste jaren effect heeft gehad terwijl rechts duidelijk maakt dat men eens naar de vrouw en man in de straat moet luisteren.