Duur op wachtlijsten Vlaamse rusthuizen met 6% gestegen

We blijven als Vlaamse bejaarde nog steeds te lang wachten op wachtlijsten voor een rusthuis. Sinds Regering Michel zijn de wachtlijsten blijven stijgen terwijl ze hadden beloofd ze te doen dalen. Serviceflats lossen dit probleem niet om integendeel zelfs want die zijn voor de meerderheid te duur. 


Toen deze regering 2 jaar aan de macht was waren de wachtlijsten in sommige provincies inderdaad gedaald maar in het geheel is daar geen daling in gerealiseerd. Een jaar later waren de wachtlijsten met 4% gestegen, dit jaar zien we dat er nog eens 6% extra bij is gekomen in het aantal wachtenden. De gevolgen zijn de besparingen in de zorgsector zowel op personeel als op extra plaatsen of rusthuizen. Maggie De Block bespaarde fel op personeel in ziekenhuizen maar ook in rusthuizen waardoor de kwaliteit van de zorg ook achteruit is gegaan. Veel rusthuizen wachten al te lang op medische verbetering of comfortverbetering maar ook daar heeft de regering fel op bespaard. Ook de rusthuis facturen zijn blijven stijgen, de liberale oplossingen van deze regering hebben niet geholpen. De oppositie blijft volharden dat een maximumfactuur de oplossing is voor het rusthuis factuur. Mensen kunnen ter alternatief inderdaad tegenwoordig terecht in serviceflats en daar heeft regering fors in geïnvesteerd. Het probleem is dat die voor heel veel ouderen te duur zijn of voor hun situatie slecht bereikbaar zijn. 

Ook op de OCMW rusthuizen lijst voor bejaarden die het niet zo breed hebben of extra sociale voorzieningen nodig hebben staan langer op hun wachtlijsten. Dit is een rechtstreeks gevolg van de dure rusthuizen via de gewone procedure. Bejaarden kloppen dus steeds meer aan bij het OCMW om een betaalbaar rusthuis te kunnen beschikken met het gevolg de wachtlijsten daar ook fors zijn gestegen. We zien dus dat de zorgkwaliteit met de huidige regering niet vlot verloopt. We zien inderdaad hier en daar investeringen in nieuwe gebouwen of meer specialisaties in ziekenhuizen maar het zorgpersoneel en de patiënt zijn hier mee geholpen blijkt uit verschillende onderzoeken. 

Zowel de linkse als rechtse oppositie willen de maximumfactuur invoeren, de huidige regering beloofde hierover na te denken maar schuiven het voorstel steeds verder weg. Niet alleen de betaalbaarheid maar ook de zorgzekerheid wordt door de oppositie fel aangeklaagd. Besparingen op personeel, duurdere ziekenhuis en rusthuis kamers, langere wachtlijsten..... Op basis van de zorgsector krijgt de coalitie van Regering Michel enorm slechte punten toegekend van de oppositiepartijen.  

Lees meer nieuws via VPVB+