Europese Unie is te laks tegenover Erdogan.

De Turkse President Erdogan heeft vorige week de grenzen opengezet richting Europa om vluchtelingen te sturen. Dit komt er na dreigende ruzie tussen Turkije en de NAVO wegens de Turkse acties in het oorlogsgebied. Griekenland heeft intussen haar grenzen al gesloten om de toename uit Turkije tegen te houden.

De Europese Unie doet zelf heel weinig tegen de onrechtmatige actie van Erdogan terwijl het  Griekenland wel moeite doet om de massale toestroom vanuit Turkije tegen te houden. Sommige politici willen Erdogan en zijn land uit de NAVO gooien. De Europese Unie doet intussen te weinig en is veel te laks vinden veel politici. 

De EU-Top wil zelf ook weinig kwijt aan de pers en is heel stil terwijl landen zoals Griekenland en Hongarije hun maatregelen al hebben genomen. Volgens de rechtse partijen van de Europese landen moeten de naties zelf kunnen bepalen of ze hun grenzen dicht doen of niet. Guy Verhofstadt en de rest van de Elitaire club van de EU willen dit niet. Volgens de hen moeten de landen zich aan de strikte regels houden van het Europees verbond. 

Erdogan is zwaar zijn boekje te buiten gegaan. Vlaams Belang is van mening dat Turkije als straf uit de NAVO moet gezet worden en is al heel lang van mening dat Turkije zwaar over de schreef is gegaan op militair vlak. Volgens bepaalde kopstukken uit de EU kan enkel de NAVO nu stappen ondernemen en moet de Unie zelf voor politieke stabiliteit zorgen. De vraag is  wat de VN zal ondernemen in deze zaak. Erdogan blijft ondertussen dreigen met meer vluchtelingen richting Europa en is niet van plan zich koest te houden. 

De Europese Unie is veel te laks. Erdogan heeft kansen genoeg gehad en zou nu moeten opdraaien voor de gevolgen. Volgens Merkel moeten we opletten het niet te bruut aan te pakken. In haar woorden 'Moeten we ook aan de economische gevolgen denken'. De EU wacht af wat de NAVO en de VN gaan doen en wil dan pas met duidelijke antwoorden komen. Griekenland heeft intussen al laten weten aan de EU dat ze meer moeten doen en ze het als land niet alleen verder kunnen. De Griekse regering heeft laten weten de grenzen toe te houden zolang de Europese Unie geen definitieve acties tegen Turkije zal ondernemen.