Europese Unie toont ongezonde houding aan de VS

De Europese Unie stelt zich ongezond op tegenover de belastingheffing dat de Amerikaanse President: Donald Trump op de staaldeals met Europese heeft ingevoerd. De EU panikeert en dreigt zonder eerst politieke gesprekken te voeren al met maatregelen. 


Dat Donald Trump zoveel mogelijk Amerikaanse productie wil produceren was al duidelijk vanaf zijn campagne. Het is te commercieel volgens de president en de aankopers profiteren teveel volgens hem. De EU is zoals altijd wanneer iets of iemand de commerciële handel probeert te krimpen, heel arrogant. Juncker heeft zijn gal al staan uitspuwen over de belastingen op staal en dreigt met sancties naar de VS toe. 

De bedoeling van Trump met deze belasting is om de profiterende factoren die de EU geniet met de staalaankopen te verminderen. De President vindt dat het hoog tijd geworden is dat Amerika op vlak van economie van de Amerikanen is en niet van de grote aankopers zoals Europa. Volgens Trump hebben zijn voorgangers teveel commerciële beslissingen genomen en te weinig Amerikaanse beslissingen in de economie en wil dit nu dus aanpakken. 

Staal is een belangrijke economische factor van de VS. 71% van de staalafkomst in Europa komt vanuit de VS en amper 29% is van Europese afkomst in de EU. Omdat Europa een grote klant is wil Trump dat Amerika hier dan ook wel degelijk profijt aan doet door een belasting te vragen op de aankopen. Volgens de telling van de President is 85% van de economie in de VS te commercieel waardoor het land zelf er te weinig voordelen uithaalt. Hij wil dat de Amerikanen minder producten aankopen in het buitenland en in de plaats zelf meer gaan produceren. Op die manier wil hij extra jobs creëren in zijn land. Trump vind dat er teveel buitenlandse economen, projectontwikkelaars en multinationale opkopers zijn in Amerika die veel afplukken om buiten de VS te vestigen. 

De EU is commercieel verslaafd. De EU is vooral een Unie der Liberalen waar ze alles in een supermarktversie zien. Daarom ook die leuning van Regering Michel aan deze Unie, aangezien de Wetstraat donkerblauw ziet steunen ze de commerciële plannen van de EU steeds. Het is ook daarom dat de EU en Belgische regering de nationalistische overwinningen afblazen als "terug naar de oertijd". Europese landen zijn slimmer geworden dan de EU zelf en kiezen tegenwoordig terug voor het nationalisme wat dus pikt bij de EU magneten. Trump is van de VS ook een soort van nationalistische stroming aan het maken, al is hij een liberaal en komen zijn economische plannen niet vaak overeen met nationalisme. Het feit dat ze wel terug meer willen produceren en Amerikaniseren is toch een teken van streepje nationalisme om het commerciële weg te duwen. 

Verhofstadt noemt de beslissing van Trump 'Money sick plan just for boycot the EU' en begon daarop zijn "Europese oplossing" voor te leggen aan zijn blauwe collega's. President Macron wil samenzitten met de financiële ministers om een economisch dossier te kunnen ontwikkelen om de belastingdruk van Trump te krimpen. Donald Trump laat zich alvast niet bang maken door de dreigementen die de Europese Unie heeft geroepen. 

Donald Trump over de handelsoorlog via Twitter: