Hamstergedrag en de gevolgen tijdens Coronacrisis

24-03-2020

Hamsteren is waar de Belgen wereldkampioen in zijn. De arrogante egoïstische mentaliteit in crisissituaties. Hoe dom en gestoord kan een een burger toch zijn? Gebrek aan respect en een slecht voorbeeld voor hun kinderen. We moeten ons gedrag veranderen als we straks geen burgeroorlog willen. 

Veel Belgen hamsteren en denken alleen aan hun eigen terwijl veel jongeren waaronder veel allochtonen geweld gebruiken om alles voor zichzelf te grijpen in de winkels tot zelfs op de parking van de winkel. Vooral bij winkelketen ALDI is er fysiek geweld gebruikt aan het begin van de Coronacrisis om het eigenbelang te verzekeren gecombineerd met extreem hamstergedrag. Je kan hierover meer lezen via DEZE LINK van HLN. 

Het hamstergedrag veroorzaakte verschillende problemen waaronder geen producten meer in de winkel voor mensen uit de zorg die na hun shift inkopen gingen doen. Maar ook bejaarden zijn het slachtoffer, zij krijgen ondertussen in de meeste supermarkten wel voorrang inclusief mensen die werken in de zorg. Ondanks de strenge maatregelen en artikelbeperking per klant proberen veel mensen, vooral jonge mensen of volwassenen onder de 50 jaar nog massaal te hamsteren. De regering heeft althans al meermaals bevestigd dat er geen reden is om te hamsteren maar het egoïsme van veel mensen is veel te groot. 

Ook kinderen zijn hiervan het slachtoffer! Ga maar eens winkelen als alleenstaande papa of mama met je kinderen en je wordt belaagt door een hamsteraar die zijn of haar vuisten wil gebruiken. We zien de andere richting, ouders die hun kinderen meenemen en in hun bijzijn agressief tekeer gaan voor bepaalt product dat ze net niet hebben kunnen onderscheppen. Psychologen vrezen voor een grote stijging in het aantal gevallen van familiaal geweld, zelfmoorden en agressies binnen het gezin. Ze roepen op om het goede voorbeeld te geven voor de kinderen en voldoende aandacht te schenken aan hen wanneer het kan. Reageer je frustraties dan ook niet op hen af. 

Het hamstergedrag is intussen al fel vermindert maar nog niet voorbij. Er zijn nog altijd mensen die enkel aan zichzelf denken in de supermarkt. Veel mensen bieden zichzelf nu ook aan om boodschappen te doen voor bejaarden maar ook daar is al misbruik gemaakt van de situatie. Zes dagen geleden op 18 maart 2020 heeft een valse vrijwilliger misbruikt gemaakt van de situatie een 94 jarige bejaarde te bestelen. Hierover kan je meer lezen via DEZE LINK 

Als de hamsteraars en de agressieve burgers zich niet geen beheersen en de maatregelen zullen verlengt worden, zullen we wel eens in een burgeroorlog terecht kunnen komen.