Hoe justitie een puddingkoek werd sinds Koen Geens.

Justitie in ons land is fel achteruit gegaan en dat is niet alleen wegens de systemen. Als Minister van Justitie is Koen Geens verantwoordelijk voor hoe de motor van justitie draait. Van onlogische politieke veranderingen tot laksheid bij bepaalde factoren in zaken justitie heeft wel degelijk met de manier van werken te maken in de Wetstraat 16.


Koen Geens (CD&V) voerde in zijn eerste periode als Minister van Justitie een beleid in waarin er minder celstraffen zouden gegeven worden en meer criminelen een enkelband zouden dragen. Deze maatregel nam hij in om een efficiënte praktische verloop te creëren in de gevangenissen omdat die te snel overvol zaten. Die maatregel heeft net voor meer juridische conflicten gezorgd en de gevangenissen zijn er niet efficiënter van geworden. Al voor zijn aanstellen kampten we in ons land met de situatie dat Belgische gevangenen te vaak in Nederland worden opgesloten wegen plaatsgebrek in onze gevangenissen. Zijn regering wil criminele asielzoekers of gelukzoekers niet zomaar uitzetten, die worden gewoon in onze gevangenissen gestoken. Koen Geens staat achter deze maatregel terwijl hij zou moeten weten dat we voorheen al overvolle gevangenissen hadden. In onze gevangenissen zitten steeds meer buitenlandse gevangenen omdat ze niet meteen worden uitgewezen, ze worden in ons land berecht en veroordeeld waardoor ze meestal ook hier opgesloten worden. Het gevolg is dat veel criminelen alternatieve straffen krijgen omdat de gevangenissen te vol zitten, zeker met de vluchtelingensituatie en Merkel beleid. 

Alternatieve straffen maar ook slordige verlofdagen voor zware criminelen wat in de praktijk dodelijk slachtoffers heeft gemaakt. Koen Geens is verantwoordelijk voor het systeem van justitie, enkele maanden geleden kreeg een zware gevangene verlof en maakte hiervan gebruik agenten neer te schieten in Luik. Het is al heel verdacht dat de Minister van Justitie hier geen veranderingen aan probeert te brengen in zaken verlofrechten voor gedetineerden. Koen Geens heeft als verantwoordelijke voor justitie geen ontslag genomen na deze feiten en wil de zaak zelf rechtzetten. Dit is een signaal dat een gebrek aan opportuniteit weerlicht naar de publieke opinie. 

Zelfs de theorie hoe dat de terroristen een terreurorganisaties in ons land onder de radar konden blijven is nog steeds een raadsel. Koen Geens heeft hier geen duidelijke onderzoeken naar verricht of op zijn minst geen stappen ondernomen. Waarom vraagt hij de systemen niet in vraag? In de plaats van dat te doen verdedigt de minister de huidige systemen. Politieagenten die blijkbaar geen poot mogen uitsteken in ons land, ook daar stelt hij geen vragen bij alsof hij geen gaten zien in de huidige systemen van justitie, politie en strafsysteem. 

Barbara Pas (Vlaams Belang) eiste na de aanslagen in Luik het ontslag van Koen Geens maar die weigerde dit openlijk en wil tot het einde van zijn termijn de zaken leiden. De bevolking wantrouwt steeds meer justitie. Oppositiepartij Vlaams Belang en coalitiepartij N-VA hebben al enkele voorstellen gedaan om de systemen aan te passen. Open VLD en MR steken hier steeds een stokje voor en vinden dat we rechtstaat niet mogen schaden door zomaar systemen te gaan veranderen. Experten waarschuwen nochtans dat de systemen moeten veranderen omdat we anders nog veel miserie gaan kweken door gerechtelijke regeltjes en ouderwetse systemen.