Justitie schiet tekort aan gratis hulp voor misbruikte kinderen.

Kinderen die seksueel misbruikt zijn of verkracht krijgen te weinig ondersteuning van justitie en slachtofferhulp. Ouders of andere familieleden van misbruikte kinderen zinken in een kostenkist en geraken in het rood omdat ze de hulp voor hun misbruikt kind niet meer kunnen betalen.


Volgens kinderpsychologen en kinderrechtenorganisaties krijgen misbruikte kinderen niet de hulp die ze verdienen van de Belgische staat. Ouders worden op hoge kosten gejaagd en de hulp die het kind krijgt van de staat is te beperkt. 'Een kaartje van slachtofferhulp is geen oplossing' klinkt het bij de kinderrechtenorganisaties en trekken aan de alarmbel. Ook traumapsychologen die misbruikte kinderen begeleiden vinden dat het systeem van de Belgische staat een blok zet voor de nodige hulp voor zo'n kinderen. 

Op vlak van school krijgen misbruikte kinderen volgens die kinderrechtenorganisaties te weinig bijstand. Zowel op psychologisch vlak als het kind terug mee te laten draaien in de lessen zijn er te weinig mensen en gratis opties. Ouders betalen zich blauw voor een beperkte hoeveelheid hulp. 

Sommige ouders hebben in de afgelopen jaren al klacht neergelegd tegen de Belgische staat omdat hun misbruikt kind niet de volledige psychische hulp krijgt terwijl de dader (de pedofiel) volledige behandelingen geniet bij de psychiater. Slachtoffers moeten zwaar betalen om de volledige hulp te krijgen en dat zou volgens die kinderrechtenorganisaties niet mogen. 

In de politiek is het de volledige oppositie die al jaren pleiten om in de eerste instantie slachtoffers maximale hulp te bieden zonder ze zoveel moeten betalen en er meer opties moeten komen. Regering Michel heeft op dit vlak geen inspanningen gedaan. Sp.a, PVDA, GROEN en Vlaams Belang bekritiseren al jaren het lakse beleid zich ontfermt om slachtofferhulp. Vlaams Belang heeft kunnen aantonen dat criminelen meer begeleiding en hulp genieten van de staat dan de slachtoffers. 

Uit een Amsterdamse studie blijkt ook dat zowel in BelgiĆ« als in Nederlands misbruikte kinderen die nadien opgevangen worden bij hun vader vaak minder ondersteuning krijgen dan misbruikte kinderen die bij de moeder opgevangen worden. Jongetjes die misbruikt of verkracht zijn moeten vaak ook langer wachten op volledige hulp tegenover misbruikte meisjes blijkt uit die studie. 

Uit cijfers blijkt ook dat de pedofiel steeds vaker een vrouw is, de tijd dat alleen mannen voorkomen als daderprofiel pedofiel is voorbij. In 2005 waren in ons land nog maar 3% pedofielen vrouwelijk. In 2017 is dat aantal in totaal al gestegen tot 10%. Pedofielen blijven in de meerderheid nog wel mannen. In 2005 bleek dat 70% van de misbruikte kinderen meisjes waren, in de telling van 2018 van een maand geleden is dat 57%, de overige 43 % zijn jongetjes. 40% van de misbruiken werden verricht door een van de ouders, 20% door een leerkracht/opvoeder, 15% door vreemden (babysitters, buren die kwamen oppassen) en 25% door een familielid (nonkel, peetouder, grootouder). 

Ongeveer 35% van de vaders worden vaak door hun vrouw of ex-vrouw onterecht beschuldigd voor seksueel misbruik. Vaak in een scheiding proberen sommige moeders hun man vals te beschuldigen van seksueel misbruik om het hoederecht van de kinderen te claimen.