Kinderen met autisme slachtoffer van beleid Maggie De Block.

Jeugdzorg maakt zich zorgen over kinderen met autisme in het bijzonder onderwijs, internaten of andere instellingen. De groepen zijn te groot en dat is niet goed voor de prikkels van die kinderen, gevolg van het Maggiebeleid? 


Elk kind met autisme is anders maar bepaalde zaken zijn voor al deze kinderen van belang. Structuur is er zo eentje en dat is tegenwoordig moeilijk te bieden omdat groepen steeds groter worden. Reden? Meer kinderen, minder personeel. Oorzaak? De massale besparingen in de zorgsector. Jeugdzorg trekt aan de alarmbel en wil groepen terug kleiner maken in belang van deze kinderen.


Kinderen met autisme kunnen vaak niet tegen massale drukte of lawaai, hoe groter de groep hoe groter de drukte. Kinderen met autisme kampen met prikkels, zowel positieve als negatieve prikkels. De ene heeft er meer last van dan de andere en het beleid van Maggie De Block zorgde voor meer prikkels. Minder personeel, minder middelen met het gevolg dat er minder opvoeders kunnen aangenomen worden. Minder personeel, minder aandacht voor de kinderen die het nodig hebben.


Ook de werkdruk van opvoedsters/opvoeders worden te zwaar wegens de grote besparingen in de zorg. Een groep met 8 autistische kinderen is even zwaar als een kleuterklas van 14 kinderen die geen autisme hebben. Kinderen met autisme hebben meer zorg nodig, zijn minder redzaam en moeten dus vaak geholpen worden met eten of gewassen worden, zelfs in de leefgroepen van 10-12 jarigen in geval van kinderen met de zwaarste vorm. 


Ook Autisme Centraal het punt waar mensen met autisme en hun ouders terecht kunnen voor raad, hulp en bescherming trekt aan de alarmbel in ons land. De zorg lijdt enorm door de besparingen van De Block. Jeugdzorg, internaten, rusthuizen, ziekenhuizen.... Allemaal zitten ze in problemen door het besparingsbeleid.