Kris Peeters eist tijdelijk verblijfsvergunning voor ouders van Mawda.

Kris Peeters (CD&V) eist een tijdelijk verblijfsvergunning voor de ouders van overleden kleuter Mawda. Volgens Peeters is dit de enige juiste oplossing voor de ouders en het systeem van de regering. Peeters verzet zich tegen een eventuele uitzetting. 


Al ligt de beslissing bij Staatssecretaris Theo Frankcen (N-VA). Francken liet al wel weten dat hij eerst met de regering samen wil zitten en met de premier samen een beslissing wil maken. Eigenlijk hoeft hij niet samen te zitten, hij kan dit gerust zelf bepalen zonder opinie van zijn coalitiepartners. Kris Peeters stelt een tijdelijk verblijfsvergunning voor zolang het gerechtelijk dossier van Mawda loopt. 


Volgens de informatie van de regering kunnen de ouders niet uitgewezen worden zolang het dossier lopende is van Mawda. De linkse partijen zoals Sp.a en PVDA roepen op tot zachte aanpak tegenover de ouders en pleiten voor een verblijfsvergunning. Ook Groen eist dat de ouders nog hier blijven en niet meteen uitgewezen worden. Volgens Calvo heeft N-VA te grof gedaan tegen de ouders van Mawda.

Francken twijfelt nog maar naar de mond van De Wever is deze tijdelijke verblijfsvergunning niet van toepassing. De Wever vindt dat het geen vluchtelingen zijn en ze hun achtergrond misbruiken om een vergunning te krijgen. Ook Vlaams Belang zit niet te wachten op een verblijfsvergunning voor de ouders en roept op om te stoppen met de knuffelpolitiek. Premier Michel wil pas antwoorden als de regering samen heeft gezeten over deze kwestie. 

Kris Peeters via Twitter over de verblijfsvergunning. 

N-VA en Open VLD willen dat de ouders de smokkelaars help oprollen. Volgens de regering kunnen ze indien nodig een robotfoto schetsen of eventueel verdachten proberen te herkennen. De federale politie en het Parket willen vooral niet voor de voeten gelopen worden. Het knelt wat bij justitie dat de regering tegenwoordig alsmaar meer zelf politieagent probeert te spelen. Koen Geens wil voorlopig geen uitleg kwijt over deze opmerkingen.