Moeten Facebookgebruikers mentaliteit aanpassen?

De hele heisa rond Facebook en de "manipulatie" rond de Amerikaanse verkiezingen krijgen meer vorm en verhaal. Facebook heeft inmiddels al bekend dat ze zelf slordig zijn geweest en gaat zelf stappen ondernemen om in de toekomst politieke campagnestreken op Facebook beter te controleren. Er zijn natuurlijk meer feiten dan alleen de Amerikaanse verkiezingen waar Facebook op vingers is getikt, ook de neutraliteit van Zuckenberg zijn bedrijf wordt al jaren in twijfel getrokken.


Na het grote schandaal waar Facebook blind voor was waarschuwen experten voor de traditionele gebruikswijze van gebruikers op Facebook. Er wordt nu nogmaals gevraagd je gebruiksmentaliteit aan te passen. 

Deze tips vragen experten op te volgen (Bron HLN): 

1. Info over je verjaardag: Deze zou best niet openbaar staan.

2. Telefoonnummer: Telefoonnummers bij info van je profiel zijn gemakkelijke prooien voor fraudeurs of hackers, het zou beter zijn geen nummer openbaar te maken.

3. Volgens professor Robin Dunbar kan je maar 150 vrienden onderhouden op je profiel, al de rest zou overbodig zijn.

4. Foto's plaatsen van kinderen is niet slim omdat de rechtermuisknop op foto's via Facebook geen vergrendeling heeft. Zet je toch foto's van je kinderen? Stel de foto dan in op 'Alleen vrienden' of 'Alleen ik'. 

5. Informatie van waar je kinderen naar school gaan is al minstens even gevoelig blijkt, best deze info niet teveel delen luidt er. 

6. Locatie van mobiele toestellen teveel aanzetten kan van je een target maken, Facebook kan perfect bijhouden waar je bent geweest, wanneer en wat voor soort plaats het is. Deze functie komt verder vanuit Google maps die deze gegevens deelt met Facebook locatie. Zelfs als je internet uitstaat en je afgemeld bent weten Facebook en Google waar je bent geweest tenzij je geen toestel opzak meeneemt. 

7. Locatie taggen stimuleert de controle van Facebook over je bewegingen in de stad of buitenland dus teveel locaties taggen zou niet goed zijn. 

8. Je vakantielocatie delen is ook delicaat, als je en stad of hotel deelt of incheckt kunnen mensen die geen vrienden zijn dat zien in de zoekresultaten, zelfs al stel je het in op 'Alleen vrienden'. 

9. Creditcard of bankkaart gegevens in chatberichten of gebruiken op Facebook voor aankopen is niet zo veilig als Facebook je zegt. Ook al beloven ze je volledige privacy, deze gegevens blijken niet sterk genoeg beschermd te zijn. 

10. Ook met instapkaarten waarschuwen ze gebruikers dit niet te posten


Is dit wel nieuw? Dit is niets nieuws, iedereen kan al jaren zelf bepalen wie wat kan zien op zijn/haar tijdlijn. Je kan zelf bepalen wie je foto's ziet of een bepaalde foto. Je kan instellen dat tijdlijn berichten niet te zien zijn voor niet-vrienden en je infogegevens kunnen ook zo ingesteld worden. 

Het is meer dan de Amerikaanse kwestie: Facebook is slordig geweest maar is ook politiek niet-neutraal. Politieke partijen van rechtse handeling worden op basis van advertenties en rechten benadeeld door Facebook. De vrijheid van meningsuiting van links is breder toegelaten dan die van recht. Al wat door 'politiek correct' als 'politiek incorrect' wordt aangewezen wordt door Facebook geblokkeerd of verwijdert. 

Moeten gebruikers zich nu aanpassen? Niets moet, het is je eigen keuze en wie niets te verbergen heeft moet ook niets vrezen. Mensen met verstand zullen hun grenzen wel kennen van welke gevoeligheden ze posten. De gebruiker moet zich niet aanpassen, Facebook moet duidelijker zijn en neutraler optreden op politiek vlak. Gebruikers zijn het slachtoffer van de neutrale gebrekkigheid van Facebook en de mainstream media. Facebook wist dingen waar facts niet aanwezig zijn maar die fact check is niet altijd juist, die wordt ook door de Elite gemanipuleerd. 

VPVB & Vlaams Belang merken dat Facebook niet neutraal is.

Via de statistieken van advertenties, de door Facebook verwijderde statusupdates en commentaren van volgers kunnen wij van VPVB opmerken dat Facebook niet neutraal optreedt. Als we een bericht delen waarbij islamisering per ongeluk gewoon 'islam' is dan is de kans al groot dat deze zal gewist worden. Zeggen dat 'islamterreur heeft toegeslagen' op een artikel over terrorisme mag niet, daar worden we voor afgestraft. Als moslims of linkse steunpilaren op onze updates schrijven dat ze 'Nazisten of racisten zijn' zonder een reden te hebben blijft die commentaar gewoon staan. Wij moeten die dus zelf verwijderen want als we dat melden bij Facebook krijgen we de melding dat er niets tegen richtlijnen is verricht. 

Ook Vlaams Belang kent dit probleem, zo wordt de partij vooral afgestraft op Twitter waar blauwe badges verdwijnen en de partij geen toegang meer krijgt tot TwitterAds (voor advertenties te maken).