Pascal Smet wil kosten transmigranten doorschuiven naar federale regering.

Pascal Smet (Sp.a) wil de kosten voor transmigranten doorschuiven naar de federale regering. Volgens hem omdat 'Ze anders buiten slapen en in stations'. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) gaat hier niet meer akkoord en gaat dit voorstel afkeuren. 


Volgens Smet moeten die kosten dus naar de federale regering en is dat een oplossing. Theo Franken liet in een tweet al weten dat de 'Knuffelpolitiek' moet stoppen en gaat niet akkoord met het voorstel van Smet. De kosten gaan vooral over de kosten aan asielcentra, die kosten wil Smet naar de federale regering.


Belastingen: N-VA en Vlaams Belang zijn niet te vinden voor het voorstel, de kosten gaan zo volgens Vlaams Belang terecht komen op nek van de Vlamingen. N-VA wil dat links stopt met de 'knuffelpolitiek'. Volgens Vlaams Belang zouden er geen kosten meer mogen zijn, alleen nog om een immigratiestop in te voeren. Van die immigratiestop wil tot op de dag van vandaag de N-VA nog niets van weten. Francken gelooft nog altijd in zijn 'Strenger migratiebeleid' in plaats van een immigratiestop. 


Vandaag zal er in het parlement wel over dit onderwerp gesproken worden maar het ziet ernaar uit dat het voorstel van Smet niet zal aanvaard worden. Volgens reacties op de sociale media denken mensen dat Smet dit gewoon doet om het federale budget voor migratie omhoog te halen. Uit de reacties en ook naar mening van sommige politici is de motivering van het voorstel ook onlogisch. 'Door de kosten naar de federale regering te sturen gaan er niet ineens meer bedden en warme lakens komen' klinkt het. 


Haren: Het voorstel van Smet is er gekomen op basis van het asielcentrum in Haren. Die sloot de deuren op 30 april 2018. De vrees was dat honderden mensen de facto op straat zouden komen. De Brusselse regering stuurde daarom een brief naar Premier Michel en Staatssecretaris Theo Francken. Volgens die brief is de federale regering verantwoordelijk voor alle kosten en voorzieningen van asielcentra en de vluchtelingen.