Politie Antwerpen slachtoffer van knuffelpolitiek.

De politie van Antwerpen is slachtoffer van de knuffelpolitiek in ons land. Sinds er een paar agenten aangepakt zijn wegens racistische motieven merkt de politie dat veel allochtonen misbruik maken van deze reputatie. Ook het systeem van politie vs proceduresysteem speelt parten, die is de laatste jaren veel in de media geweest wegens terreur waar verdachten dus graag een spel van maken. 


Sinds dat er een Whatsapp gesprek ontrafelt is waar Antwerpse politieagenten racistische gesprekken zouden gevoerd hebben hebben de lokale zones een verdubbeling valse betichtingen binnengekregen van allochtonen. Zo is er vorige week nog een agent onterecht bij Comité P moeten komen omdat een allochtoon hem aanklaagde wegens racistische opmerkingen tijdens de arrestatie. Deze agent heeft uiteindelijk gelijk gekregen in zijn onschuld na gebrek van bewijzen. 

Niet alleen allochtonen maar ook anderen sollen met de politie dat slachtoffer is van het proceduresysteem. In vechtpartijen waar de agent iemand uit verdediging uitschakelt misbruiken verdachten de strenge procedure op beheersing voor agenten. Met deze gevoeligheid draaien verdachten vaak de rollen om en vertellen dat de agent agressief was. Ook met huiszoekingen zien we dit in Antwerpen feller gebeuren. Mensen geven toestemming om achteraf aan te klagen dat de politie zonder huiszoekingsbevel of toelating de woning onderzocht heeft. Het geval met huiszoekingen zien we ook veel in Brussel, Gent of Hasselt optreden. 

Niet alleen de burgers maar ook de rechtbanken misbruiken de reputatie van een politiekorps om zaken te behandelen. Zo heeft een rechter onlangs nog een zaak rond drugs van een allochtoon uitgesteld omdat ze eerst een onderzoek naar racisme wilde doen wegens het dossier door politie Antwerpen was behandeld. Er waren zelfs geen elementen om hier een onderzoek naar racisme te doen maar de rechter deed dit wel wegens de reputatie van de politie Antwerpen. 

Volgens het bestuur van de stad Antwerpen moet de samenleving eindelijk eens gaan beseffen dat een heel korps niet de dupe moet zijn van een paar racistische gevalletjes uit het verleden van individuelen. Vlaams Belang vindt dat ook de media hier misbruik van maakt door bepaalde zaken uit de pot te rukken om zo de politie een slechte naam te geven en de politieke punten van links aan te scherpen. N-VA burgemeester Bart De Wever vertelde enkele maanden geleden aan ATV dat hij al een tijdje bezig is om hier samen met de korpschef een oplossing voor te zoeken, zelf zou hij de Antwerpse politiekorpsen in de media terug opfrissen. De publieke opinie eist een onderzoek naar justitie omdat deze een populistisch verhaal rond politiekorps serieus nemen zonder deftige bewijzen en daar een gerechtelijke uitspraak mee beoordelen. 

Zoals hierboven al vermeld staat speelt de media hierin ook een rol. Niet alleen Vlaams Belang maar ook de politievakbond vindt dat de Antwerpse politieagenten meer respect verdienen van de media en de burgers. Volgens de politievakbond is het voor agenten mentaal zwaar als ze constant uit puur misbruik van verdachten bij Comité P terechtkomen, dit kan schadelijk zijn voor hun zelfvertrouwen en kan dus hun prestaties in gedrang brengen zegt de bond. Ze willen dat burgers net zoals agenten eerst met bewijzen afkomen voor ze agenten gaan aanklagen.  

Ook in Brussel komen deze zaken veel voor maar daar gebruiken mensen graag het politiek knuffelbeleid rond migratie en justitie om agenten een das af te draaien.