Regering Jambon moet sociale thema's van oppositie vrezen

Regering Jambon bestaande uit het trio van de vorige federale regering, is er eentje van besparingen. Leerlingen, mensen die een huis willen kopen en de zorg zijn er de dupe van. Zelfs op de Vlaamse instanties voor personen met een handicap moeten inleveren. 


Met een sterke oppositie met Vlaams Belang als grootste oppositiepartij is er een grote tegenstand. Zo heeft de voltallige oppositie deze regering kunnen dwingen meer te investeren in de zorgsector. Ook de besparingen voor het onderwijs worden fel aangevochten door de oppositie. Dat deze regering nog klappen gaat krijgen is zowel zeker aangezien de bevolking duidelijk achter de oppositie staat. 

Chris Janssens trekt de kop:
Chris Janssens is de stuurman in deze Vlaamse oppositie in het Vlaams Parlement. Hij is zeer sterk gestart en kon de oppositie al op veel vlakken versieren. De zorgsector en onderwijs zijn voor hem belangrijke elementen waar er voor niet mag bespaart worden. Ondanks de vulgaire afduw die de N-VA heeft verricht bij Vlaams Belang voor een mogelijke meerderheid met nipte minderheid komt Vlaams Belang er sterker uit dan N-VA. Het vertrouwen in de N-VA is hard gezakt terwijl Vlaams Belang meer vertrouwen heeft gekregen van de Vlaamse nationalisten. 

Mensen stellen terecht ook vragen bij de kopstukken in deze Vlaamse regering. Exact dezelfde kopstukken die elkaar schaakmat hebben gezet gedurende Regering Michel met als eindresultaat een val van de regering. Dat net dezelfde kopstukken een front vormen in deze Vlaamse regering anno 2019 wekt een vies geurtje. Deze regering is nog niet aan de nieuwe patatjes en zal door deze ijzersterke oppositie in een moeilijke positie gebracht worden. 

Links-Rechts hebben in deze oppositie nog tegenstrijdigheden tegen elkaar maar op veel sociale punten spannen ze sterk samen tegen Regering Jambon. N-VA heeft een eigen put gegraven door de traditionele partijen te herhalen in plaats van de kant van Vlaams Belang te kiezen. Nu dat de federale formatie in handen van de Walen ligt is de enige hoop voor N-VA de steun van OpenVLD waarvan de helft niet met de formatie eens is en de andere helft wel. Mocht Vlaams Belang meedoen in de Vlaamse regering was er een grotere tegenstand tegen deze onfaire ondemocratische federale formatie. In Vlaanderen zitten de oppositiepartijen in de beste bootjes en hebben de ruimte en middelen om de sociale belangen in het daglicht te plaatsen.