Regering minimaliseert feiten in Luik.

Regering Michel probeert de aanslag in Luik te minimaliseren en de schuld door te schuiven op anderen. De manier waarop Geens de zaak beoordeeld is een vorm van minimalisatie. Ook de commerciële nieuwszenders minimaliseren de zaak.


Volgens Minister van justitie Koen Geens (CD&V) waren er te weinig elementen om de dader in een dossier van staatsveiligheid te steken. De man was in de gevangenis geradicaliseerd en heeft ook boeken beginnen lezen over de Koran en bepaalde radicale houdingen vertoont tegenover medegevangenen. In plaats van het systeem aan te pakken steekt deze regering de schuld bij de diensten zelf. 

Premier Michel maakte dan weer bekend dat er wel elementen waren die in een dossier van staatsveiligheid zouden gezeten hebben terwijl Jan Jambon zich niet echt wil uitspreken over de communicatie tussen de gevangenis, rechters en staatsveiligheid. 

Dader Benjamin schoot 2 politieagentes dood en een voorbijganger nadat hij een uitgaanstoelating had gekregen. De dader ervoor was hij nog op familiebezoek en deed hij zich voor als een brave man die met de kinderen van de familie aan het spelen was. De regering en veel nieuwsdiensten blijven spreken over een standaard schietincident terwijl er voldoende redenen zijn om het islamterreur te noemen. De man was geradicaliseerd, las Korans en riep 'Allah Akbar' voor hij schoot. 

Knuffelpolitiek: Vlaams Belang hekelt zich aan het feit dat deze regering de daden weer probeert de minimaliseren en het niet bij naam durft te noemen. Sp.a en Groen zijn al even minimaliserend dan de coalitie, toch vindt John Crombez (Sp.a) dat politici en veiligheidsdiensten meer moeten kunnen dan wat ze nu doen. Volgens Gwendolyn Rutten mogen we de islam niet in het algemeen trekken en moeten we allemaal samen naar oplossingen zoeken. 

Ook de nieuwsdiensten zijn de verschrikkelijke aanslag een het minimaliseren. VRT en VTM durven het woord islamterreur niet gebruiken in het artikels en beelden.