Ruim 1,2 miljoen Vlamingen hebben geen geld voor vakanties.

Volgens een berekening van Liesbeth Homans (N-VA) kunnen ruim 1,2 miljoen Vlamingen het zich niet permitteren om op reis te vertrekken. Dat aantal is dus verhoogd tegenover 5 jaar geleden. 


Vooral alleenstaande mama's en papa's, oudere mannen zonder gezin en werklozen keren in deze situatie. Ook steeds meer jonge koppels met kinderen, de burgers komen nog amper rond. De berekeningen zijn met de EU-SILC samengevat. Homans heeft deze berekening gedaan nadat de partij GROEN hier achter vroeg. 

De stijging heeft vooral te maken met de te hoge huurprijzen, energie-water-gas facturen en de belastingen volgens de oppositiepartijen. Voor jonge koppels is het steeds moeilijker om betaalbaar samen te gaan wonen, de huurprijzen blijven stijgen in combinatie met stijgende taksen en belastingen. Zowel de linkse als rechtse oppositie verwijzen Regering Michel aan voor de kern van deze problematiek. 

Vlaams Belang klaagde enkele maanden geleden ook al aan dat scholen te duur zijn, de vereisten zijn te duur. Vlaams Belang vond het ook niet kunnen dat ieder kind een factuur krijgt voor moskeebezoeken, ook al gaat het kind er niet heen staat dat wel op de schoolfactuur. De oppositie wil dus duidelijk maken dat Vlamingen geen reisjes kunnen permitteren omdat de burger langs alle kanten worden uitgeperst. Volgens de linkse oppositie is Homans dus hypocriet met deze cijfers omdat haar partij medeverantwoordelijk is voor dit gevolg.  

Ook gepensioneerden lijden onder deze situatie. De crisis rond de pensioenen spelen hierin parten. Ondanks de voordelen die 65 plussers genieten in bepaalde reisopties is het ook voor hen niet altijd financieel haalbaar om een reisje te doen. Regering Michel stimuleert de Vlaming om met de wagen op reis te gaan maar dat is niet goedkoper! De prijzen van diesel en benzine zijn momenteel niet van de poes, als je 1200 km moet rijden moet je daar wel enkel tankbeurten bijtellen. Oudere auto's die worden overal tegenwoordig zwaarder belast wegens hun verbruik en non-ecologische status. 

Volgens Open VLD kunnen we nu meer reizen dankzij hun belastingverlaging maar dat voelen de mensen niet! De facturen zijn wel gestegen, taksen die zijn verhoogd en bijgekomen zorgen ervoor dat deze belastingverlaging geen verschil maakt. Dit alles is een gevolg waarom veel Vlamingen niet op reis kunnen vertrekken! Ook de kosten rond migratie en asielopvang terwijl de Vlamingen steeds uitgeperst worden spelen parten.