Stad Geel faalt in aanpak drugscriminaliteit stadspark

De stad Geel heeft ondanks hun belofte om drugscriminaliteit zwaarder aan te pakken geen goede resultaten geboekt. Uiteindelijk ligt zo'n verantwoordelijkheid bij de politie maar die zijn vaak door de stad tegengewerkt in een aantal projecten rond deze aanpak. 


Het Geelse stadspark is naar mening van de inwoners niet veilig. Veel inwoners durven in het donker het park niet betreden. Het Geelse stadspark is vaak ingepalmd door groepen hangjongeren die vaak ook drugs gebruiken of dealen. Nu het park is aangekleed met een speeltuintje voor de kinderen maken de inwoners zich nog meer zorgen.

N-VA en CD&V hebben zelf aangekaart als coalitie in Geel om meer te doen rond deze problematiek. De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout probeert zoveel mogelijk onverwachte controles te doen in het park. Er is een stijging van het aantal betrapte gebruikers of dealers maar daarmee is het probleem niet opgelost. De stad doet volgens enkele inwoners te weinig. Politie kan niet meer doen dan enkel controles, arrestaties en onderzoek dus moet de stad ook maar eens over de brug komen vinden velen. 

Maar ook andere buurten in de stad zinken dieper in een drugsmilieu. Sommige inwoners klagen over cannabisgeur in de straten tussen de Havermarkt, Markt en de Bib. Het speeltuintje naast de cinema is vaak ook een plek waar drugs gevonden wordt. Vaak cannabispeuken of zakjes witte poeder. 

De inwoners vinden dus dat vooral de stad te weinig doet en ondanks hun grote beloftes er geen schot in de zaak is gekomen. De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout benadrukte enkele maanden geleden aan RTV Kempen wel dat ze voldoende controles doen en patrouilleren maar verder niet veel anders kunnen doen. Volgens een aantal jeugdwerkingen in Geel zou de stad meer moeten investeren in jongerenbestand of andere ondersteuning die onder de stad of jeugdwerking kan dienen om jongeren beter te doen functioneren binnen de stad Geel. 

De inwoners zijn vooral bang dat kinderen zich gaan prikken aan drugsnaalden in het park, sommige ouderen hebben schrik beroofd te worden wanneer ze de hangjongeren in het park zien. De stad heeft in deze omgeving wel bewakingscamera's maar het geeft de inwoners duidelijk geen veilig gevoel. Uit een enkele maanden oude publieke bijeenkomst naar aanvang voor de Geelse verkiezingen in oktober 2018 zijn er een aantal inwoners op het volgende voorstel gekomen: Meer patrouilleren in burger en meer controle op de properheid van het park. Hoe meer controle op properheid, hoe kleiner de kans dat kinderen zich prikken aan eventuele achtergelaten drugsnaalden. 

N-VA Geel heeft onlangs nog aan RTV Kempen gezegd dat ze meer aandacht zouden geven aan deze problemen in het Geelse park.