Suikertaks van Maggie De Block heeft geen effect.

De suikertaks die door Maggie De Block werd ingevoerd om ongezonde producten bij de consument meer op afstand te houden heeft geen positieve resultaten geboekt. Bedrijven laten zich niet afschrikken door de taksen en overhalen de consument op andere manieren om hun zoetigheden te kopen. 


Volgens Minister van Volksgezondheid: Maggie De Block is gezonder eten beter haalbaar door ongezonde producten harder te belasten met taksen. Met deze maatregel hoopte de minister mensen te stimuleren gezondere producten te kopen maar dat is niet gelukt! Bedrijven laten zich niet doen door en taks en gebruiken alternatieven om de consument te overtuigen hun zoetigheden te kopen. Door de ruime tools voor aderverten, sociale media en televisie gebruiken bedrijven steeds vaker slimmere methodes om klanten te bereiken. Facebook en Instagtam zijn vaak ideale platformen om hoe dan ook klanten te bereiken. Veel bedrijven die snoepgoed verkopen of snacks betalen hippe mensen om te pauzeren met hun producten om de consument naar de winkel te lokken. De jeugd die heel vatbaar is voor simpele vaak ongezonde snacks zijn gemakkelijk te bereiken via die sociale media. 

De Block heeft scholen aangezet om frisdrank automaten weg te halen of te vervangen door gezonde alternatieven en dat heeft een kleine positieve flow gegeven aan bepaalde scholen of bedrijven. Maar deze kleine positieve wimper is niet opgewassen tegen de online campagnes van voedingsbedrijven die hun ongezonde producten steeds blijven bereiken aan de consumenten. 

Volgens voedingsexperten is het verloren tijd om als regering dit soort kleinschalige maatregelen te nemen. De bedrijvenkracht met reclame, sociale media en modernisering is te sterk! Jongeren laten zich niet doen door een zak chips dat een euro duurder geworden is, de jeugd koopt nog steeds veel ongezonde producten ondanks de suikertaks. Om jongeren aan te zetten gezonder te eten moet de regering ervoor zorgen dat gezonde producten op een slimmere manier aangekaart worden vinden experts. Uiteindelijk hebben mensen het niet graag als de regering komt moeien met de eetlust en gaan door dit soort politieke ingrepen vaak meer ongezonde dingen kopen omdat mensen graag zelf over hun etenslust beslissen. De oppositie liet al lang geleden weten dat de Suikertaks gewoon een liberale geldklopperij is om de burgers meer doen te betalen, niet om in te zitten met onze gezondheid. Sinds deze regering zijn er veel taksen bijgekomen waarvan veel taksen geen nut hebben geboekt. 

Lees meer nieuws via VPVB+