Terreuraanslag in Luik: Agenten en burgers doodgeschoten.

In Luik heeft er een zekere Benjamin H. twee agentes en een voorbijganger doodgeschoten. De man was gekend bij het gerecht en had nog maar net voorlopig de gevangenis mogen verlaten. Volgens de laatste vaststellingen zou het om een terreurdaad kunnen gaan. 


Benjamin H. is niet onbekend bij het gerecht, de man heeft al veel feiten aan het been maar mocht na beslissing van gerecht tijdelijk de gevangenis verlaten. Geen goed idee zo blijkt want de man is beginnen moorden. De man had een dienstwapen van 1 van de agentes afgenomen en daarmee de agentes doodgeschoten inclusief een voorbijganger. De stad Luik is in shock, ook de collega's van de vrouwelijke agentes zijn er kapot van. 


De regering werd snel op de hoogte gebracht door het Parket van Luik. Politici van zowel de federale regering en alle andere regeringen gaven deelde hun medeleven via Twitter. Ook de politici van de oppositiepartijen. Minister van binnenlandse zaken Jan Jambon en minister van justitie Koen Geens hebben meteen een crisisvergadering bijeengeroepen. Koning Filip is persoonlijk naar Luik gegaan om zijn steun te betuigen aan familie, vrienden, collega's van de slachtoffers. 

Gijzeling: De dader heeft ook een iemand gegijzeld waardoor er nog meer paniek was in de stad, er vielen nog 4 gewonden bij de klopjacht naar de dader.

Wie is Benjamin? Benjamin is 36 jaar en zat opgesloten in de gevangenis van Latin. Hij kreeg waarschijnlijk een uitgaansvergunning en maakte hier misbruik van. Volgens veel bronnen zou hij in de gevangenis geradicaliseerd zijn. Tijdens het schieten riep de man 'Allah Akbar' en op deze basis wordt deze daad gelinkt aan islamterreur. De tijdelijke vrijlating van de dader roept vragen op bij de burgers maar ook bij de oppositiepartijen. 

Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken is niet te spreken over het lakse beleid dat zich hier in deze zaak weer heeft voorgedaan. De man die voorlopig vrij mocht terwijl men wist dat de man zich had geradicaliseerd is ongehoord volgens Van Grieken. 

Een van de dodelijke agentes heet Lucile, ze was een fantastische collega vertelde het korps. Ze was ook niet onbekend bij de burgers, Lucile was een sociale dame die graag onder de mensen kwam en haar werk prima deed. Sommige getuigen zagen Lucile en haar collega voor de aanval. 'Ze zagen er blij uit en ze warmen tegen elkaar nog aan n het praten' waarmee enkele minuten nadien de dader langs achter toesloeg. 

Veel steun van de ministers maar weinig communicatie over het systeem dat faalt.

Op deze video van RTL Info hoor je verschillende schoten.

Het systeem heeft weeral eens gefaald zo blijkt maar daar spreken de ministers voorlopig niet over. Waarom kreeg de man een uitgaansvergunning? Is dit nog verantwoord in deze maatschappij om criminelen dat recht te bieden? Volgens Vlaams Belang zou het strafsysteem en gevangenissysteem veel strenger moeten. PVDA is dan weer wel voor zijn uitgaansvergunningen omdat volgens hun mening gevangenen ook maar mensen zijn. Het probleem gaat al jaren zo klinkt het bij de publieke opinie. Is minister van Koen Geens te laks? Volgens oppositiepartij Vlaams Belang is alles een gevolg van de toenemende islamisering en knuffelpolitiek. De regering en pers noemen de dingen niet bij naam. zegt Van Grieken en steken de echte oorzaken in de doofpot. 

Over mogelijke extra maatregelen wordt er nu nog niet gesproken, de regering zwijgt in alle talen. Volgens Premier Michel moeten we eerst rouwen rond de slachtoffers en geen online oorlogvoeren. Minister Jan Jambon gaat met Koen Geens onderzoeken hoe ze deze zaak verder gaan opvolgen. Het Parket van Luik zal de zaak verder onderzoeken zodat het politiekorps van Luik hiermee even niet te fel mee wordt belast. De federale politie zal daarom het Parket ondersteunen met dit onderzoek zodat de lokale politie van Luik goed opgevangen kan worden en zich volledig kan richten om de nabestaanden. Er wordt ook een rouwregister voorgelegd waar de burger zijn steun kan komen betuigen. 

In Luxemburg is er ook een schietpartij gebeurd, het kan zijn dat hij er iets mee te maken heeft, dat wordt nog verder onderzocht.