Terug naar school: Vlamingen besparen massaal deze maand.

Augustus is voor op papier niet een dikke vakantiemaand, niet voor ouders van schoolgaande kinderen want die moeten weer veel sparen en hebben nog twee weken op schoolgerief te kopen. De modernisering en digitalisering zijn twee gevaarlijke boosdoeners tijden van nu, het gaat niet meer alleen over een paar balpennen en boekpapier. 


Wie denkt de miserie gedaan is na de grote kamperende jacht op een plaats in de school voor je kind heeft het mis, ze begint pas! Uit een onderzoek dat VPVB heeft gedaan blijkt dat 70% van de Vlamingen massaal moeten sparen deze maand omdat ze anders geen schoolgerief voor hun kinderen kunnen permitteren. De digitale vereisten zijn een grote rots van de berg dat ermee te maken heeft. 

Met de digitalisering van het onderwijs verplichten veel lagere scholen tot zelfs kleuterscholen om kinderen te voorzien van een tablet of smartphone om bepaalde lessen mee te moeten volgen. In amper 30% van onze Vlaamse scholen voorzien de scholen dit allemaal zelf, de overige scholen eisen dat ouders het kopen of de door school voorziende toestellen te sponsoren. In het begin van de smartphone en tablet ontwikkeling ging dit nog zonder probleem maar ondertussen stijgen de gemiddelde prijzen voor toestellen ongeacht merk. In sommige scholen moet je zelfs een Apple of specifiek een Samsung hebben omdat veel digitale lessen maar op een beperkt aantal merken functioneert in het besturingssysteem. Een ouder model van een paar jaar oud is dan vaak al niet compatibel met dat besturingssysteem en moeten ouders als naar de recentere dus ook vaak duurdere modellen grijpen. 

Middelbaar: Ook de cursussen en leerboeken zijn fors duurder geworden omwille van de digitalisering. Professoren of andere studiedistricten verdubbelen hun prijzen voor leerboeken omdat er steeds minder aangekocht worden door scholen wegens de digitalisering. Een digitaal leerboek is voor scholen tegenwoordig voordeliger maar dat is voor de leerling een ander verhaal. 45% van de middelbare leerlingen laten hun favoriete studierichting vallen wegens de dure studiekosten en vallen zo in lagere richtingen of richtingen waar ze ongelukkig in worden. 

Scholen voelen het ook: 20% van onze Vlaamse scholen hebben financiĆ«le problemen omdat ze ofwel de digitale alternatieven niet kunnen veroorloven ofwel omdat de klassieke leerboeken fors duurder zijn geworden. Ook de budgetten voor onderwijs zijn niet zo rooskleurig zoals Hilde Crevits (Minister van onderwijs CD&V) wijsmaakt in het Vlaams Parlement. Zo is er zelfs in Nederland in 2016 een school betrapt wegens plagiaat van een ander onderwijsnet omdat ze geen eigen studiebundels konden betalen, in ons land was dit bijna het geval in een Brusselse school. 

Buitengewoon onderwijs wordt dan weer vooral gediscrimineerd! Middelbare TSO & ASO scholen krijgen blijkbaar altijd voorrang op het buitengewoon onderwijs, de reden zou zijn omdat mensen met een beperking geen diploma moeten behalen en dus volgens de instanties minder belangrijk zijn. Het gemeenschapsonderwijs heeft hiervoor verschillende jaren geleden al voor aan de alarmbel getrokken omdat ze dit niet correct vonden. Zo krijgen de "gewone" scholen gemiddeld 20 tablets en een buitengewoon onderwijsschool met ongeveer evenveel leerlingen amper 5 tablets.