WK voetbal is een economisch ramp voor streekbieren.

Het WK voetbal is een economische ramp voor onze streekbieren. Jupiler dat nu tijdens het WK gewoon 'Belgium' noemt concurreert de kleine bierbrouwer de komende maanden kapot en dat wanneer de zomer eraan komt. 


Je kan er niet naast kijken! Op alle affiches, advertenties of evenementenbordjes staat Jupiler als de grote sponsor van de Rode Duivels te pronken. Op alle items, muren, schermen..... Ze hebben als grote sponsor dan ook het grootste aanbod om bier aan te bieden tijdens WK evenementen in ons land. Voor de voetbalfans en snelle drinkers positief nieuws maar voor de lokale bierbrouwer is dit een mes in de rug.


Als streekbrouwers in hun streek bier willen verkopen tijdens zo'n evenement moeten ze heel veel betalen aan huur, stand en aan Jupiler die alle rechten gekocht heeft. Jupiler promoot zichzelf al zo hard door het jaar en nu dubbel zoveel voor het WK. Jupiler kreeg zelfs korting om reclamefolders te hangen aan nachtwinkels, supermarkten of andere winkels. Brouwers met streekbieren kregen onlangs een nieuwe wet opgelegd waardoor zo omwille van het milieuverdrag meer moeten betalen om papieren affiches op te hangen aan winkels. Commerciële bedrijven krijgen dan weer kortingen omdat ze "meer betalen" en een grotere naam hebben. 

Sommige steden proberen daarom iets te doen voor hun streekbrouwers. De stad Geel, Turnhout en Antwerpen willen proberen het streekbier tussen de commerciële sloop van Jupiler te krijgen gedurende het WK voetbal. Zo zal de stad Antwerpen bijvoorbeeld Seefbier opvallender laten opvallen door een deal te sluiten met de streekbrouwerijen. In Geel proberen ze dit goed te maken evenementen voor of na een voetbalwedstrijd op de markt te organiseren. Geel Bruist is er bijvoorbeeld eentje van en heeft met Geel Zomert en de maandelijkse streekproductenmarkt een goede oplossing om de Geelse bieren kans te geven. 

Het kernprobleem van de commerciële toestand is de wijten aan de liberale vorm van de huidige regering. Regering Michel voert een Pro-EU economie waar handel op commercieel vlak beloond wordt door de regering. Commerciële bedrijven genieten daarom veel voordelen en daar is de kleine zelfstandige vaak de dupe van. Een beleid die zowel volgens de linkse als rechtse oppositie een schande is voor onze werknemers.