Zijn voorakkoorden wel democratisch?

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) heeft gereageerd op het nieuws hoeveel steden en gemeenten een voorakkoord hebben genomen in bepaalde zaken. Volgens Van Grieken is zo'n voorakkoord niet eerlijk omdat dit de stem van de kiezer zal misleiden die de nieuwe lokale coalitie zal verkiezen. 


Maar liefst 7 op 10 gemeenten in Vlaanderen leggen een voorakkoord klaar tegen oktober 2018. Dat wil zeggen dat veel zaken moeilijk te veranderen zijn door de nieuwe coalitie en burgemeester. Veel coalities doen dit ook omdat ze ervan overtuigt zijn opnieuw verkozen te worden en zo sneller verder te gaan met wat ze bezig waren. Het is allesbehalve democratisch volgens Vlaams Belang voorzitter: Tom Van Grieken. Die is hier niet over te spreken en roept op om dit soort toestanden aan te vechten. 

Met een voorakkoord kunnen huidige besturen hinderlagen kweken voor de volgende coalitie. Een nieuwe coalitie wordt verkozen door de bevolking en met deze hinderlagen wordt de democratie van een stad of gemeente deels geschonden. Het is iets dat de traditionele partijen graag doen om bepaalde Eliteregels in het spel te houden. De burger kiest voor iemand of voor een partij met de veronderstelling dat er veranderingen komen, met voorakkoorden gaat dit moeilijk. Je kan dit vergelijken met een aankoop in de supermarkt: Als je 2 potten augurken koopt krijgt je 1 gratis maar je moet minstens voor 20 euro kopen aan andere producten. 

Is dit ondemocratisch? Volgens de publieke opinie wel. Theoretisch? Ook omdat de theorie zegt dat het huidig bestuur akkoorden sluit voor periodes waar ze officieel niet tot zullen behoren of niet zeker zijn er in blijven behoren. Politiek gezien zijn hier blijkbaar geen strenge regels voor al zijn er hier en daar wel voorwaarden aan verbonden. Het is wel iets dat door de Elitepolitiek graag gebruikt wordt om de oppositie buitenspel te zetten. De kiezer is hierin het slachtoffer want huidige besturen beschadigen de stem de inwoner die veranderingen wil zien. 

Lees meer nieuws via VPVB+